butiken

5 tips hur du får din hund att äta långsammare

Många hundar äter väldigt fort och det är ett beteende som kan vara skadligt för hunden. Så hur kan du hjälpa din hund att äta långsammare? Här får du några användbara tips.

  1. Använd små matskålar och ge små portioner. Ge sen hunden en andra portion några minuter senare tills hunden har fått i sig sin dagliga portion.

  2. Fyll en leksak med mat i. När hunden tuggar och biter i leksaken så trillar maten ur i mindre bitar. På så sätt kan inte hunden få i sig maten för snabbt och den får dessutom utlopp för sina jaktinstinkter och stimuleras samtidigt som den äter.

  3. Ett bra tips är matskålar som är gjorda som till exempel en labyrint så kallade ”slowfeeder”. Det blir helt enkelt lite svårare för hunden att äta för snabbt. Det blir både roligare och hälsosammare att äta i en sådan matskål.

  4. Gör matstationer. Placera ut två till tre matskålar på olika platser i hemmet så att din hund måste leta reda på dem. Matstunden blir både spännande och mer intressant och det hinner gå lite tid emellan hunden ätit ur den första matskålen tills den hittar nästa matskål.

  5. Höj upp matskålen. Låt matskålen stå på en liten pall eller en bänk så blir det inte lika lätt att kasta i sig maten.

Att äta för fort är inte bra för din hunds hälsa. Hundar som kastar i sig maten riskerar att kvävas av maten om den sväljer utan att tugga. Dessutom sväljer hunden en massa luft som skapar gaser och problem med magen och kan då få uppstötningar, gaser och rapa. Prova dig fram vad som fungerar bäst för dig och din hund.