butiken

Pollenallergi hund

Våren är inte alltid en härlig tid för alla. Våra hundar och katter kan drabbas av pollenallergi på samma sätt som oss människor. Här har vi samlat tips och råd vad du kan göra för att hjälpa din hund eller katt under pollensäsongen. Hundar med pollenallergi är inte helt ovanligt men det händer rätt ofta att husse och matte inte vet eller förstår att deras hund lider av pollenallergi.

Symptom på pollenallergi hund

Symptomen på pollenallergi hos hundar kan inkludera klåda, röda ögon, röda öron, rinnande nos, nysningar, hudutslag, svullna tassar och problem med slemhinnor. Allergin uppstår vanligast tidigt hos hunden när den bara är valp. Klåda är ofta förekommande och du kan märka att din hund slickar eller biter på sina tassar. Hunden tar inte upp så mycket av allergenet via inandningsvägarna som människor gör, utan mest via huden i tassarna. Luftburna allergier som pollen och kvalster är den vanligaste typen av allergi hos hundar.

Symptom på pollenallergi katt 

Det är inte lika vanligt hos katter med luftburen allergi som det är hos hundar. Ofta ger pollenallergi hos katter en ökad känslighet för öroninfektioner och hudåkommor. En katt drabbas ofta redan som liten kattunge av pollenallergi. Kontakta din veterinär som kan hjälpa till att lindra besvären med allergimediciner eller olika kortisonpreparat.

Hur behandlar man pollenallergi hund?

Behandlingen kan inkludera allergivaccination, medicinering, allergenreducerande schampon och kostförändringar. Det är också viktigt att undvika exponering för allergener så mycket som möjligt. Det kan vara svårt att helt undvika pollen, men att undvika promenader under höga pollenhalter och regelbunden rengöring av hundens päls och tassar kan hjälpa för att minska symptomen. Din veterinär kan sätta in receptbelagda allergitabletter med kortison eller antihistamin efter att man fastställt vilken typ av allergi din hund har. För att ytterligare hjälpa din hund så kan ibland hunden bli bättre av att behandlas med ett medicinskt schampo när du badar den. Schampot hjälper till att lindra klådan och återfuktar huden.

5 tips hur man kan förebygga pollenallergi hund

1. Håll ditt hem rent: Pollen kan fastna på hundens päls och hud, vilket kan orsaka allergiska reaktioner. För att minimera risken för pollenallergi hos din hund så se till att hålla ditt hem rent och dammfritt genom att dammsuga och torka golven regelbundet. Tvätta hundens sängkläder och leksaker ofta. Det kan också hjälpa att investera i en luftrenare som kan filtrera ut allergenerna från luften.

2. Tvätta hundens päls: Tvätta din hunds päls regelbundet för att ta bort pollen och andra allergener som kan fastna i pälsen. Använd ett milt och allergivänligt hundschampo som är utformat för hundar.

3. Begränsa utomhusaktiviteter: Försök att begränsa din hunds utomhusaktiviteter under högsäsongen för pollenallergi. Promenera din hund under tider på dagen då pollennivåerna är låga och undvik högtrafikerade områden och områden med hög vegetation.

4. Rengör hundens tassar: Hundar kan lätt få med sig pollen in från utomhusmiljön på sina tassar, så det är viktigt att rengöra dem regelbundet. Använd en fuktig trasa eller våtservetter för att torka tassarna efter promenaden eller utomhuslek.

5. Besök veterinär: Om din hund lider av svår pollenallergi, kan veterinären rekommendera medicinering för att lindra symptomen. Det kan också vara en god idé att diskutera allergitester för att fastställa vilka allergener som orsakar problemen och sedan undvika dem så mycket som möjligt.

Eftersom pollen är en allergi så är det svårt att förebygga. Pollen finns överallt och det är svårt att undvika pollen. Vanligast är det att hundar utvecklar sin allergi mellan 1 och 3 års ålder. Man bör inte avla på hundar som har pollenallergi.

Hur utreder man hunden?

Om du misstänker att din hund är allergisk bör du kontakta din veterinär som gör en omfattande utredning av hunden. Precis som hos människor gör veterinären ett pricktest. Ett pricktest eller ett blodprov hos veterinären visar vad hunden är allergisk emot och med hjälp av detta kan veterinären ta fram ett vaccin som är anpassat till din hund. Detta kallas för hyposensibilisering och är en immunbehandling mot allergi. Behandlingen går ut på att utsätta hunden för små mängder av allergener och vänja hunden stegvis vid ämnet som har orsakat allergin. I vissa fall kan då hunden blir helt fri från sin allergi.

_____