butiken

Pollenallergi hos hundar

Det inte alla känner till är att även hundar kan vara pollenallergiker. En hund med pollenallergi kan få klåda i huden, nysningar, röda i ögonen och öronen, svullna tassar och problem med slemhinnor.Hunden tar inte upp så mycket av allergenet via inandningsvägarna som människor gör utan mest via huden i tassarna.

Hundar med pollenallergi är inte helt ovanligt men det händer rätt ofta att husse och matte inte vet eller förstår att deras hund lider av pollenallergi.

Kan man förebygga?

Eftersom pollen är en allergi så är det svårt att förebygga. Pollen finns överallt och det är svårt att undvika pollen. Vanligast är det att hundar utvecklar sin allergi mellan 1 och 3 års ålder. Man bör inte avla på hundar som har pollenallergi.

Hur kan du hjälpa din hund?

  • Om du misstänker att din hund är allergisk bör du kontakta din veterinär som gör en omfattande utredning av hunden. Precis som hos människor gör veterinären ett pricktest som visar vilken typ av allergi din hund har.
  • Tvätta hundens tassa med schampo som innehåller klorhexidin. Använd gärna även ett återfuktande medicinskt schampo för att minska den del av pollen som din hund tar upp genom sin hud.
  • Vid svårare reaktioner kan hunden behöva mediciner som innehåller kortison eller liknande