butiken

Syns du i mörket?

Använder du inte reflexer på dig och din hund? Se till att både du och din hund har ordentligt med reflexer på er när ni är ute på promenad. Det finns både bra täcken och koppel och halsband med reflex på eller små blinklampor som du fäster på halsbandet eller kopplet. Se till att ni syns för även om du tycker att du ser när det kommer bilar så ser inte bilisterna dig och din hund om ni inte har reflexer på er.

Varje år omkommer fler än 300 personer i trafiken och över 2000 skadas svårt varje år. Av dessa är det ca 30 personer som omkommer och 240 som skadas svårt när dem går eller cyklar ute i mörker under vintermånaderna. Dessa saknar oftast reflexer enligt statistik från polisrapporterade olyckor. Att bära reflex är ett enkelt sätt att skydda dig själv och din hund från att bli påkörd och skadade av bilar, cyklar och andra fordon.

Vid en undersökning som försäkringsbolaget IF genomförde så svarade 3 av 10 att de inte använder reflex under den mörka delen av året. Reflexer gör stor skillnad. Med mörk klädsel upptäcks man inte förrän tidigast på 20 - 30 meters avstånd av bilförare. Med ljusa kläder, vilket sällan är fallet på vintern, kan man upptäckas på 60 meters håll. Med reflex syns man på 125 meters håll. Bilens bromssträcka blir dessutom 2 - 4 gånger längre vid halt väglag. 

Det bästa är att bära reflexer på ett sätt så den rör sig för då syns det allra bäst. Bäst är att placera reflexen lågt ner så det syns bra i bilens halvljus. Låt reflexen hänga i ett snöre eller en kedja eller varför inte ha hela hundkopplet i reflex tillsammans med en blinklampa? Här hittar du våra reflexprodukter.