butiken

Skendräktig hund

Skendräktighet hos hundar är ett tillstånd som uppstår efter att en tik har haft löp. Under skendräktigheten tror hunden att hon är dräktig och uppvisar därför beteenden som liknar de hos en dräktig tik.

Vad händer med tiken under skendräktigheten?

Skendräktigheten är vanlig och normalt sett inget att oroa sig för, men det kan vara bra att känna till vad som händer med hunden och hur man kan hjälpa henne under perioden.

Symptom på skendräktighet inkluderar att hunden blir rastlös, uppvisar en ökad aptit, beter sig skyddande över saker eller personer och kan producera mjölk i juvren. Vissa hundar kan även bädda och gömma leksaker eller andra föremål som om de vore valpar.

Orsaken till skendräktighet är en ökning av hormonet prolaktin, vilket orsakar förändringar i kroppen som liknar dem som uppstår under en riktig dräktighet. Skendräktighet kan uppträda hos alla tikar, oavsett om de har varit dräktiga tidigare eller inte.

Skendräktighet kan pågå från ett par dagar upp till flera veckor. Under denna period kan hunden behöva extra uppmärksamhet och omsorg från sin ägare. Det är viktigt att ge hunden tillräckligt med vatten och mat och att låta henne vila när hon behöver det. En skendräktig tik kan även behöva extra motion för att förhindra övervikt.

Om hunden uppvisar allvarliga symtom, till exempel feber eller en försämrad aptit, bör du kontakta en veterinär. I de flesta fall krävs dock ingen medicinsk behandling för skendräktighet.

För att förhindra skendräktighet kan man överväga att kastrera tiken, men det är en personlig och kontroversiell fråga som bör diskuteras med en veterinär. Kastration kan minska risken för skendräktighet, men det kan också påverka hundens hälsa på andra sätt.

Skendräktighet ett vanligt och normalt tillstånd som kan uppstå hos alla tikar. Det är viktigt att ge hunden tillräckligt med omsorg och uppmärksamhet under denna period, och att kontakta en veterinär om det uppstår allvarliga symtom.