butiken

VARFÖR ÄR MER ÄN HÄLFTEN AV ALLA HUNDAR ÖVERVIKTIGA?

Ett av de vanligaste problemen för hundar är övervikt. Precis som för oss människor medför övervikt ofta ökad risk för sjukdomar och olika hälsoproblem. Det finns flera faktorer som kan leda till viktuppgång hos din hund. Vissa faktorer kan vi inte styra över, men det vi kan göra, är att se över hur mycket motion vi ger hunden och vad vi stoppar i hunden för mat och godis.

HÄLSOPROBLEM

Det finns många hälsoproblem som kan uppstå när din hund är överviktig. 

  • Högt blodtryck
  • Förkortad livslängd
  • Hjärtproblem
  • Diabetes
  • Ledbesvär som t ex artros
  • Cancer
  • Njursjukdomar
  • Problem med andning
  • Problem med immunsystemet
  • Svårt att röra sig

GE DIN HUND RÄTT MOTION

Det allra bästa motionen för din hund är förstås promenader. Låt din hund få tillräckligt med promenader varje dag så att den inte lägger på sig vikt i onödan. Det beror förstås på vilken ras du har hur mycket motion som din hund behöver och vilken ålder den har. Många rekommenderar runt 2 timmars promenad varje dag. För att komma igång med en överviktig hund så kan du börja med 10 – 15 minuters promenader flera gånger om dagen och sen kan du öka på allt eftersom din hund orkar. Se till att variera promenaderna så du inte går samma runda varje gång. Prova olika miljöer om du har möjlighet. Har du möjlighet att låta hunden prova på att simma så är det ett skonsamt sätt att motionera överviktiga hundar på.

MAT OCH GODIS

Hos veterinären finns det specialkost för överviktiga hundar att köpa. Du kan också får hjälp med en plan för hur din hunds viktnedgång ska gå till och vad du behöver göra för att hålla den nya vikten. Du måste även begränsa mängden med godis och hundben som du ger din hund. Fokusera på bra mat med mycket näring istället för godis.

VÄG DIN HUND

Hos din veterinär kan du med jämna mellanrum väga din hund för att se om din plan håller och om din hund går ner i vikt som du har tänkt. Din hunds ålder har betydelse också och du gör klokt i att lyssna på vad din veterinär anser är bäst mat och vikt för din äldre hund.

HUR VET DU OM DIN HUND ÄR ÖVERVIKTIG?

Hundens kropp ska vara formad som ett timglas som blir smalare bakom revbenen. Du bör känna revbenen under pälsen utan att trycka särskilt mycket. Om du känner längs med ryggraden så ska du känna den också. Om ryggraden syns tydligt är det ett tecken på att din hund väger för lite istället. Du kan även titta från sidan och se hur magens form ser ut.Om magen hänger kan det vara ett tecken på övervikt. Magen ska helst inte hänga nedanför bröstkorgen.

VAR RÄDD OM HÄLSAN

Ta hand om din hund och se till att den får dem bästa förutsättningarna för ett friskt liv. Rätt mat och bra med motion är en förutsättning för en frisk hund. Är du orolig så ta kontakt med din veterinär för att få rätt hjälp för din hund.