butiken

Varför hundskor?

Många tycker kanske att hundskor ser roligt ut eller att det är onödigt. Men det kan faktiskt finnas tillfällen då din hund verkligen behöver ha hundskor. Här reder vi ut varför din hund kan behöva ha hundskor.

Är det bra med hundskor?

Hundens tassar utsätts dagligen för både hårt slitage och temperaturväxlingar. Hundens tassar och trampdynor är känsliga och kan behövas skyddas lite extra till exempel på vintern mot snö, is, kyla, vass skare och vägsalt. Bra hundskor ger också hunden bättre grepp så den inte halkar på snö och is och därmed minskar du skaderisken. Hundar kan ofta drabbas av köldskador i tassarna och få köldkramper. Hunden hoppar då på tre ben och får svårt att stödja på tassarna. Vägsaltet på vintern kan ge upphov till sprickor och torka ut hundens trampdynor. Sprickor i trampdynorna kan vara väldigt smärtsamma. Efter en vinterpromenad bör du alltid genast torka av tassarna, benen och under magen efter rastning. Du kan med fördel även tvätta tassarna och smörja in trampdynorna med en mjukgörande tassalva. Lika viktigt som det är att skydda din hund mot kyla med ett hundtäcke så kan man även skydda tassarna mot kyla med hjälp av ett par bra och välsittande hundskor som sitter kvar.

Men även på sommaren finns tillfällen då man kan behöva hundskor som vid riktigt varm asfalt eller stenbeläggning eller om hunden följer med dig på vandringsturer där underlaget kan vara både vasst och ojämnt och därmed utgöra en skaderisk för din hund. Ett par bra hundskor håller hundens trampdynor hela och friska och hunden slipper skador och problem.

Har hunden skador på tassarna?

Hundskor kan skydda hunden från att trampa snett och skada tassen mera. Har olyckan varit framme när du klippte hundens klor eller om det har uppstått ett skärssår så kan man sätta på en hundsko för att förhindra att det kommer in smuts och infektioner när ni är ute på promenaden. Bra tasskydd är till stor hjälp för många hundar. 

Hur vet man vilken storlek man ska köpa?

Det är alltid viktigt att hundens skor sitter bra så var därför noga när du provar ut hundskor till din hund. Skorna ska inte störa din hunds rörelsemönster, dem får inte sitta hårt, trycka eller vara obekväma att bära. Det är också viktigt att hitta hundskor som sitter kvar på tassarna och inte ramlar av.

För att ta reda på vilken storlek din hund behöver ha på skorna så kan du ställa den på ett papper och rita av tassarna. Se till att all vikt kommer på tassen som du ska rita av. Rita ett streck på varsin sida om tassen. Måttet däremellan är tassens bredd. Tänk på att hundens tassar oftast har olika mått på fram och baktassarna. Mät avståndet mellan sträcken som du har ritat så får du fram tassens bredd och det avgör sen vilken storlek på hundskorna som din hund behöver.

Hur går jag till väga för att köpa hundskor?

Börja med att fundera på vid vilket tillfälle som du tänker dig att din hund ska använda hundskorna. Är det för att minska skaderisken, skydda den för kyla eller värme eller har den redan en skada som du vill skydda?  Olika tillfällen kräver olika typer av skomodeller. Det finns hundskor för snö, som är anpassade för snö och vinter, vattentäta hundskor som förhindrar att tassarna blir blöta och kalla, fleecefodrade hundskor som ger extra värme och fodrade hundskor mot kyla. Det finns också hundskor för chihuahua eller för golden retriever så det gäller att hitta hundskor som passar för din hundras. Ta sedan mått på hundens tassar så du vet vilken storlek som kommer att passa bra. Nu är du redo att beställa hem dem mest lämpliga hundskorna för din hunds behov.

Bäst i test?

Varje år görs det olika tester på vilka hundskor som är bäst i test. Det är så klart väldigt individuellt vad som är bäst för just din hund. Här är några hundskor som är populära.